Dobrovoljno darivanje krvi

DOBROVOLJNO, BESPLATNO, SOLIDARNO i ANONIMNO.

Hrvatski Crveni križ kao utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj, promiče dobrovoljno davanje krvi, organizira i provodi akcije dobrovoljnog davanja krvi, okuplja davatelje i vodi o njima evidenciju, utvrđuje mjerila za priznanja dobrovoljnim davateljima krvi i dodjeljuje im potvrde i priznanja.

Prva organizirana akcija dobrovoljnog davanja krvi održana je upravo u organizaciji društva Crvenog križa 25. listopada 1953. u željezari Sisak i otada pa sve do danas društva Hrvatskog Crvenog križa organiziraju i provode akcije dobrovoljnog davanja krvi kako bi se osigurale dovoljne doze krvi prema potrebama zdravstva Republike Hrvatske.  

25. listopad obilježava se kao Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj.

14. lipnja obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih davatelja krvi.

Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih davatelja krvi temelj je za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi.

Osobe koje redovito dobrovoljno daruju krv najsigurniji su izvor krvi jer se na taj način događa manje infekcija koje se prenose krvlju, nego u hitnoj situaciji kad članovi obitelji daruju krv ili kad se davanje krvi plaća

Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine.

Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. U zemljama niskih i srednjih prihoda, darovana krv se najviše koristi u slučaju komplikacija povezanih s trudnoćom i u slučaju teške anemije kod djece, a u zemljama s visokim prihodima, transfuzija se najčešće koristi pri operacijama srca, transplantacijama, u slučaju teških trauma ili terapije oboljelih od kancerogenih bolesti.

Više informacija o preporukama i postupcima vezano uz dobrovoljno davanje krvi možete saznati ovdje.

 

 

Što trebam znati o dobrovoljnom davanju krvi?

Zašto darovati krv?

Krv znači život, jedini izvor krvi je čovjek !

Ne postoji zamjena za krv, to je jedino što  čovjek  nije uspio proizvesti .

Tko je dobrovoljni davatelj krvi?

Dobrovoljni, neplaćeni davatelj krvi je svaka zdrava osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dobrovoljno i za to nije plaćena niti u novčanom niti u nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac. Davanje krvi je povlastica zdravih ljudi jer samo zdrava osoba može biti davatelj krvi.

Tko može dati krv?

Svaka zdrava odrasla osoba u dobi od 18 do 65 godina života i koja ima najmanje 55 kg.

Kako se postaje dobrovoljni davatelj krvi?

Jednostavno , odluku ste već donijeli,  inače ne biste ovo čitali , sada još samo morate provjeriti kalendar akcija dobrovoljnog davanja krvi, odabrati datum i doći na našu akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Gdje mogu dati krv?

Krv možete dati na organiziranim akcijama dobrovoljnog davanja krvi GDCK Novi Marof ili na odjelima za transfuzijsku medicinu.

GDCK Novi Marof organizira 9 akcija  dobrovoljnog davanja krvi godišnje, 6 u Novom Marofu i 3 u Varaždinskim Toplicama.

Akcije se održavaju prema unaprijed dogovorenom godišnjem planu akcija, a  u slučaju povećanih potreba moguće i izvanredno održavanje akcija. 

Što ponijeti na 1. davanje krvi?

Humanost je već u vama, pa uzmite i osobnu iskaznicu. 

Kako često se može dati krv?

Žene mogu davati krv svaka 4 mjeseca, a muškarci svaka 3 mjeseca.

Što davatelj mora znati prije davanja krvi?

Davatelj se prije davanja krvi mora osjećati dobro.Nije poželjno biti natašte, stoga se preporučuje pojesti lagani obrok i popiti dovoljno tekućine (čaj, sok, voda) nekoliko sati prije davanja.Zbog zdravlja bolesnika koji će primiti darovanu krv, najmanje 8 sati prije davanja ne smije se jesti masnu hranu ili piti alkohol.

Kako izgleda postupak davanja krvi?

Svaki davatelj krvi prijavljuje se na akciju davanja krvi osobnom iskaznicom i knjižicom dobrovoljnog davatelja krvi. Osoba koja prvi puta daruje krv mora ponijeti samo osobnu iskaznicu.Prije davanja krvi prolazi se liječnički pregled i određivanje hemoglobina. Na osnovu jasno definiranih medicinskih kriterija liječnik odlučuje da li osoba može biti davatelj. Liječnik može na osnovu tih kriterija davatelja odgoditi privremeno ili trajno.
Nakon liječničkog pregleda i određivanja hemoglobina davanje krvi traje 10 minuta.
Količina uzete krvi je 450 ml što iznosi 12% volumena i neškodljivo je za davatelja.
Nakon toga slijedi kratak odmor, te osvježenje uz zahvalni obrok i piće.

Koje osobe nikako ne mogu biti davatelji krvi ?

To su osobe zaražene krvlju prenosivim zaraznim bolestima (HIV, hepatitis B, hepatitis C, sifilis), osobe čiji su spolni partneri zaraženi krvlju prenosivim zaraznim bolestima, osobe koje su uzimale drogu, osobe koje mijenjaju seksualne partnere, osobe koje su imale plaćeni spolni odnos.

Koji su razlozi privremenog odbijanja darivatelja krvi ?

Liječnik može odgoditi davatelja privremeno u slučaju:

 • nizak hemoglobin
 • visoki ili niski krvni tlak
 • žene za vrijeme menstruacije, trudnoće ili dojenja
 • uzimanja antibiotika zadnjih dva tjedna
 • virusnih ili bakterijskih infekcija
 • piercing ili tetovaža
 • akupunktura i endoskopski zahvati zadnjih šest mjeseci
 • boravak u malaričnom području zadnjih 4 mjeseca ( nakon boravka u malaričnom području prije darivanja krvi potrebno je testirati davatelja na malariju)
 •  osjećaja slabosti ili nekih drugih razloga prema procijeni liječnika.

Zašto se događaju nuspojave prilikom darivanja krvi?

Kod malog broja darivatelja javljaju se tijekom darivanja ili nakon darivanja krvi nuspojave. Nuspojave su najčešće vrlo blage u vidu nelagode, zabrinutosti, lupanja srca, ubrzanog i dubokog disanja, znojenja, bljedoće, mučnine, povraćanja. Rijetko se javljaju teže nuspojave poput nesvjestice i grčeva. Razlog tih nuspojava je strah, premorenost ili neispavanost te se organizam nije u stanju prilagoditi kratkotrajnom gubitku krvi.

Vrednovanje dobrovoljnog davanja krvi

Dobrovoljni davatelji krvi su nacionalno bogatstvo svake zemlje.

 • Zahvalnice i priznanja Hrvatskog Crvenog križa

Hrvatski Crveni križ sukladno Pravilniku o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa dobrovoljnim davateljima krvi uručuje zahvalnice i prigodna priznanja ovisno o broju davanja krvi , a žene za 75 i više te muškarci za 100 i više puta darovanu krv primaju i visoka državna odlikovanja (Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinski)

 • Oslobođenje plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja

Dobrovoljni davatelji krvi s više od 35 davanja (muški) odnosno s više od 25 davanja (žene) na temelju Zakonu o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju (NN 85/06,150/80, 70/10) oslobođeni su od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.Potvrdu za navedeno oslobođenje možete dobiti u GDCK Novi Marof, uz predočenje osobne iskaznice i knjižice DDK radi utvrđivanja potrebnog broja davanja. Potvrdu potom predajete u nadležni ured HZZO-a.

 • Slobodan radni dan

Radnik po osnovi darivanja krvi na temelju Zakona o radu (NN 93/14) ostvaruje pravo na jedan plaćeni slobodan dan, koji koristi na dan darivanja, osim ako kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu nije drukčije određeno

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u RH
25. listopada obilježava se Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj jer je upravo na taj dan davne 1953. godine u Sisku , u organizaciji Crvenog križa organizirana prva akcija darivanja krvi prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.
Svjetski dan dobrovoljnih davatelja krvi
Svake godine zemlje diljem svijeta 14. lipnja obilježavaju Svjetski dan darivatelja krvi (WBDD) s namjerom podizanja svijesti građana o potrebi za sigurnom krvi i krvnim pripravcima zahvaljujući dobrovoljnim davateljima krvi. Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi ključan je element učinkovitog zdravstvenog sustava svake zemlje .