Paketi hrane za najranjivije u krizi izazvanoj koronavirusom

Kako bi odgovorio na izazove s kojima se suočavaju socijalno ugrožena kućanstva tijekom epidemije koronavirusa, Hrvatski Crveni križ pokrenuo je projekt „Pomoć socijalno ugroženim kućanstvima za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa (COVID-19) u Hrvatskoj“.U sklopu projekta, tijekom mjeseca rujna bit će podijeljena 31.000 paketa hrane Vaš dar za pravu stvar socijalno ugroženim kućanstvima diljem Hrvatske.

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof podijelit će 244 paketa hrane  ( 3 tone)  socijalno ugroženim kućanstvima na području svojeg djelovanja ( korisnici zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine, stariji od 65 godina koji žive u samačkom ili dvočlanom kućanstvu, samohrani roditelji, obitelji s troje i više djece sukladno uvjetima socijalnog programa GDCK Novi Marof).


Odluke i mjere koje se poduzimaju za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom utječu na promjene životnih navika građana što podrazumijeva ostanak članova obitelji u svojim domovima i izostanak drugih uobičajenih socijalnih kontakta.

  
   
Pojačane mjere izolacije uključuju ograničeno kretanje, ostvarivanje socijalne distance, a u slučajevima samoizolacije i potpunu zabranu kretanja te socijalnu izolaciju. Mjere koje čuvaju zdravlje najugroženijih skupina mogu imati posredno negativni učinak na ostale ukućane, ali i bitno izmijeniti uobičajene kanale nabave hrane i životnih potrepština.

 
 
Zbog svega navedenoga, kućanstva čiji članovi pripadaju socijalno ugroženim skupinama i primaju zajamčenu minimalnu naknadu temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb, u vremenu pandemije koronavirusa našla su se u posebno teškim životnim okolnostima i u riziku od siromaštva.
 
„Teško vrijeme u kojem živimo, još je teže za socijalno najugroženije građane. Kao i u brojnim situacijama ranije, pomoć koju pružamo našim najranjivijim sugrađanima nije samo pomoć u hrani već i poruka da nisu sami. Upravo ovakvim projektima i dalje ćemo pojačano raditi na ublažavanju socijalnih posljedica krize uzrokovane koronavirusom,“ izjavio je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.


 
Hrvatski Crveni križ ovu akciju provodi u partnerstvu s tvrtkama Zagrebačka banka d.d., UniCredit fundation, Podravka d.d., Toyota Hrvatska, Farchioni Olii p.a., Ledo plus d.o.o., Tele 2 d.o.o., HBOR i JT International Zagreb d.o.o.