Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja

HVALA SVIM DARIVATELJIMA KRVI!

Diljem svijeta i ove godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Na dvadesetu obljetnicu Svjetskog dana darivatelja krvi, Svjetska zdravstvena organizacija upućuje zahvalu svim darivateljima krvi koji su spasili na stotine tisuća života. Zahvalu darivateljicama i darivateljima krvi na području RH upućuje i Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u zemlji.


Dobrovoljno davanje krvi igra ključnu ulogu u zdravstvenoj skrbi i dobrobiti osoba kojima je potrebna krv ili krvni pripravci u liječenju teških i životno ugrožavajućih oboljenja.  Dobrovoljni davatelji krvi srž su sigurnih i dostatnih zaliha krvi, a transfuzijom krvi i krvnih pripravaka oboljele osobe mogu živjeti dulje i kvalitetnije.

Zahvaljujući nesebičnosti i plemenitosti darivatelja krvi, Hrvatski Crveni križ osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi. Tijekom prošle godine u cijeloj Republici Hrvatskoj prikupljeno je 195 717 doza krvi, od čega je u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i njegovih društava prikupljeno 155 469 doza.


Od ukupnog broja prikupljenih doza krvi, 18 posto darovale su žene (njih 28 500), a 82 posto muškarci (njih 126 969). Veći broj žena akcijama darivanja krvi odazvao se u Zagrebu (27,94 posto darivateljica), na području Međimurske županije (24,07 posto), Varaždinske (24,02 posto) te Zadarske (20,69 posto).


Hrvatska pripada zemljama koje zahvaljujući bazi redovitih dobrovoljnih davatelja krvi, imaju osigurane potrebne doze krvi. No, kako bi se samodostatnost osigurala dugoročno, potrebno je znatno više animirati mlade darivatelje da se odazivaju akcijama darivanja krvi. Naime, posljednjih godina uočen je pad broja mlađih darivatelja, a tomu je pridonijela pandemija, kao i iseljavanje mlađe populacije. Usto, potrebno je apelirati i na žene kojima zdravlje omogućuje da postanu darivateljice krvi, da se odazovu na akcije darivanja krvi u svojim sredinama.

Ispred nas su ljetni mjeseci u kojima je povećana potražnja za krvlju i krvnim pripravcima pa Hrvatski Crveni križ poziva sve punoljetne i zdrave građanke i građane da se odazovu akcijama darivanja krvi!

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof organizira 2. i 9. srpnja 2024. dvije akcije dobrovoljnog davanja krvi u Novom Marofu , prilika je to za sve koji još nisu da postanu dobrovoljni davatelji krvi.


Svim darivateljicama i darivateljima krvi koji već desetljećima brinu da nitko od nas ne ostane bez krvi

u trenucima kada nam je najpotrebnija, Hrvatski Crveni križ iskreno zahvaljuje i upućuje iskrene čestitke u povodu

Svjetskog dana darivatelja krvi!