Svjetski dan prve pomoći – edukativna radionica “Prva pomoć – akcidentalna stanja”

Svake godine diljem svijeta druge subote u rujnu obilježava se Svjetski dan prve pomoći. Bez obzira na dob, posjedovanje vještina i znanja prve pomoći pomaže u stvaranju sigurnijih i zdravijih zajednica.


Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći odnosi se na važnost cjeloživotnog učenja i uključuje sve dobne skupine – djecu, odrasle i starije osobe. Tema podsjeća i da je važno prevenirati socijalnu isključenost i u edukaciju uključiti starije osobe, djecu i mlade koji žive u teškim životnim okolnostima,  osobe s invaliditetom i druge ranjive skupine.

Pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca razvija inkluzivnu edukaciju iz prve pomoći i pritom ukazuje na dodatne potrebe za širenjem aktivnosti i održavanjem kontinuirane edukacije, osobito organiziranjem tečajeva namijenjenim djeci i osobama starije životne dobi.
Podaci o svjetskoj populaciji koja stari pokazuju potrebu za određivanjem prioriteta i povećanjem broja tečajeva prve pomoći za osobe starije dobi. Udio stanovništva osoba starijih od 65 godina raste brže od svih ostalih dobnih skupina i procjenjuje se da će do 2050. godine, 16% svjetskog stanovništva biti starije od 65 godina, što je porast u odnosu na 11% u 2019. godini. Starije osobe imaju veću vjerojatnost za razvoj kardiovaskularnih bolesti poput moždanog ili srčanog udara a sa životnom dobi se povećava i broj ozljeda koje su povezane s padom. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u 2010. godini,  69% pacijenata s moždanim udarom i više od 50% hospitalizacija uzrokovanih ozljedama prilikom pada, odnosi se na osobe starije od 65 godina.


Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof povodom Svjetskog dana prve pomoći organiziralo je u suradnji s Udrugom umirovljenika Novi Marof edukativnu radionicu na temu „Prva pomoć – akcidentalna stanja“
s ciljem usvajanja osnovnih znanja i vještina iz prve pomoći u situacijama opasnim po život kao što su utapanje, gušenje, udar struje, udar munje, otrovanja, ubodi i ugrizi životinja , utjecaj visokih i niskih temperatura na organizam i sl.

Radionica je održana u petak, 09. rujna 2022. u prostoru dnevnog boravka udruge umirovljenika u Novom Marofu, a u njezinoj provedbi sudjelovala je dr.med. Nika Benjak, ujedno licencirani predavač prve pomoći Hrvatskog Crvenog križa.

Edukacije prve pomoći doprinose društvu, pripremajući građane da budu samopouzdaniji, podržavajući i aktivniji u očuvanju zdravlja i sigurnosti, a kroz učenje vještina spašavanja života  također se pomaže razvijati empatija, samopouzdanje i spremnost pojedinaca na djelovanje.

Hrvatski Crveni križ sa svojim 131 društvom diljem Hrvatske provodi tečajeve prve pomoći. Samo prošle godine društva Crvenoga križa organizirala su 2.888 tečajeva na kojima su sudjelovale 33.453 osobe.