Dan dobrovoljnih davatelja krvi – 25. listopad

Svake godine 25. listopada obilježava se Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj , na  dan kada je davne 1953. godine u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa Hrvatske.  

Od tada Hrvatski Crveni križ kao utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj promiče dobrovoljno davanje krvi, organizira i provodi akcije davanja krvi, okuplja davatelje krvi, vodi evidenciju davatelja, izdaje potvrde i dodjeljuje priznanja davateljima krvi.

Potreba za krvlju je diljem svijeta jedinstvena, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije.  Nestašice krvi posebno su prisutne u zemljama u razvoju.  Kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup k njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv.

Kontinuiranim i redovitim odazivima dobrovoljnih davatelja krvi na akcije prikupljanja krvi, koje organiziraju društva Crvenog križa i transfuzijske službe, uspjeli smo i ove godine zadovoljiti potrebe zdravstva Republike Hrvatske za krvlju i krvnim pripravcima.

Dan dobrovoljnih davatelja krvi , 25. listopada prilika je da se svi kao društvo zahvalimo dobrovoljnim darivateljima krvi na njihovoj humanosti i plemenitosti jer davanjem krvi pomažu u oporavku od bolesti i spašavaju živote.

U znak zahvalnosti i poštovanja svečani prijem za višestruke dobrovoljne davatelje krvi i predstavnike Crvenog križa s područja Varaždinske županije upriličen je i  ove godine u  županijskoj palači Varaždinske županije gdje je prisutne pozdravio župan Anđelko Stričak, a u riječima zahvale pridružila mu se u ime društava Crvenog križa Varaždinske županije ravnateljica GDCK Varaždin Sandra Mintas.

GDCK Novi Marof prigodno je podijelilo priznanja i plakete višestrukim dobrovoljnim davateljima krvi , a sukladno Pravilniku o priznanjima HCK to pravo je  zaključno do 30.08.2022. ostvarilo 10 dobrovoljnih davatelja krvi :

  • Brončani znak za 35 puta darovanu krv – 1osoba
  • Brončani znak za 50 puta darovanu krv – 2 osobe
  • Srebrni znak za 55 puta darovanu krv – 1 osoba
  • Srebrni znak za 75 puta darovanu krv – 1 osoba
  • Zahvalnicu i plaketu za izvanredan uspjeh za 125 puta darovanu krv – 1 osoba
  • Završnu zahvalnicu za osobe koje zbog zdravstvenih razloga ili godina starosti više ne mogu davati krvi – 4 osobe

Zahvalnice za 1.,5.,10.,20.,25.,30. i 40. davanje koje se daju tijekom cijele godine na mjesečnoj razini zaključno s 30.09.2022.  primilo je 152 dobrovoljnih davatelja krvi.

 

Hvala Vam, dragi darivatelji  na iskazanoj ljubavi i humanosti i od srca čestitamo

25. listopad – Dan dobrovoljnih davatelja krvi .