Dan dobrovoljnih davatelja krvi- svečana dodjela priznanja višestrukim darivateljima krvi

                             

Svake godine 25. listopada obilježava se Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj , a ove godine ponosno obilježavamo i 70 godina darivanja krvi u Hrvatskoj jer je upravo na taj dan davne 1953. godine u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa Hrvatske.

Od tada Hrvatski Crveni križ kao utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj promiče dobrovoljno davanje krvi, organizira i provodi akcije davanja krvi, okuplja davatelje krvi, vodi evidenciju davatelja, izdaje potvrde i dodjeljuje priznanja davateljima krvi.

Potreba za krvlju je diljem svijeta jedinstvena, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije.  Nestašice krvi posebno su prisutne u zemljama u razvoju.  Kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup k njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv.

Kontinuiranim i redovitim odazivima dobrovoljnih davatelja krvi na akcije prikupljanja krvi, koje organiziraju društva Crvenog križa i transfuzijske službe, uspjeli smo i ove godine zadovoljiti potrebe zdravstva Republike Hrvatske za krvlju i krvnim pripravcima.

Dan dobrovoljnih davatelja krvi , 25. listopada prilika je da se svi kao društvo zahvalimo dobrovoljnim darivateljima krvi na njihovoj humanosti i plemenitosti jer davanjem krvi pomažu u oporavku od bolesti i spašavaju živote.

U znak zahvalnosti i poštovanja svečani prijem za višestruke dobrovoljne davatelje krvi uz podjelu priznanja i prigodnih poklona upriličen je :

  • 23.10.2023. kod predsjednika Republike Hrvatske ( Ured predsjednika RH )
  • 24.10.2023. u GDCK Novi Marof (KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu)
  • 25.10.2023. kod župana Varaždinske županije ( županijska palača)  

Priznanja i zahvalnice za višestruko darovanu krv u 2023. ostvarilo je 19 dobrovoljnih darivatelja krvi GDCK Novi Marof:  

Brončani znak za 35 puta darovanu krv – 3

Brončani znak za 50 puta darovanu krv – 9

Srebrni znak za 55 puta darovanu krv – 1

Srebrni znak za 75 puta darovanju krv – 4

Zlatni znak za 100 puta darovanu krv – 1

Završna zahvalnica – 1

Zahvalnice za 1,5,10,20,25,30,40  puta darovanu krv zaključno s 30.08.2023. primilo je 119 osoba.

Svim darivateljima krvi čestitamo Dan dobrovoljnih davatelja krvi – 25. listopada!