Održano mjerenje tlaka i šećera u krvi za umirovljenike

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof u sklopu zdravstvenih aktivnosti održalo je u suradnji s udrugom umirovljenika Novi Marof 22. svibnja 2024. mjerenje tlaka i šećera u krvi s ciljem prevencije i kontrole obolijevanja od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti i pobola u Hrvatskoj, a većina se može prevenirati zdravim životnim navikama ( zdrava prehrana, tjelesna aktivnost) te izbjegavanjem rizika kao što su pušenje, alkohol, prerađena procesuirana hrana.

Mjerenje je održano u prostorijama udruge umirovljenika Novi Marof, a odazvalo se dvadesetak osoba, uglavnom članova udruge umirovljenika.

U provedbi akcije sudjelovala je dr.med. Nika Benjak, liječnica opće prakse Doma zdravlja Novi Marof ujedno i predavač prve pomoći GDCK Novi Marof, koja je prisutne savjetovala kako držati pod kontrolom visoki krvni tlak i šećer u krvi, a nekoliko osoba upućeno je na dodatnu kontrolu izabranom liječniku opće prakse.

Nova akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi održat će se u sklopu manifestacije Dani grada Novog Marofa u subotu 8. lipnja 2024. u Novom Marofu ( na trgu) u vremenu od 8 do 10 sati.