Program “Podrška na kotačima” – završetak dvogodišnjeg programa

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Novi Marof započelo je 1. veljače 2021. s provedbom dvogodišnjeg programa „Podrška na kotačima“ kojim se pruža usluga besplatnog prijevoza, pratnje i dostave za osobe starije od 65 godina s područja djelovanja GDCK Novi Marof koje obuhvaća Grad Novi Marof i Grad Varaždinske Toplice te općine Ljubešćicu, Breznički Hum, Breznicu i Visoko.

Druga godina programa završava 31. prosinca 2022., a projektna prijava za nastavak 2. faze programa pod nazivom „Podrška na kotačima 2“ za razdoblje 2023./2024. poslana je nadležnom Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike što s nestrpljenjem očekuju krajnji korisnici programa.

Ukupna vrijednost programa iznosi 238.000,00 kuna, a ugovoreni iznos temeljem dostavljenih izvješća o provedbi programa odobren je u cijelosti.

Pružene usluge uglavnom su se odnosile na odlazak liječniku obiteljske medicine u mjestu prebivališta,  na dijagnostičke preglede, kontrole ili terapije u bolnicu Varaždin, Novi Marof, Varaždinske Toplice, u ljekarnu po lijekove, na cijepljenje/testiranje za COVID-19, na tržnicu ili trgovinu po namirnice, kućne potrepštine i sl., u banku, poštu radi plaćanja režijskih troškova, na groblje te dostavu hrane i lijekova.

Tijekom protekle dvije godine provedbe zaključno do 30. studeni 2022. realizirane su sve projektne aktivnosti , pa je tako

  • pruženo 638 usluga  ( 575 prijevoza i 63 dostave)
  • uključeno 152 krajnjih korisnika ( 100 žena i 52 muškarca)
  • prijeđeno 30 588 kilometra

Programom „Podrška na kotačima“ razvijena je nova izvaninstitucionalna usluga na području djelovanja GDCK Novi Marof koja kao takva prethodno nije bila dostupna, a starijim osobama je omogućila da se uključe u život svoje lokalne zajednice, ispune svoje svakodnevne potrebe, poboljšana im je kvaliteta života i omogućen duži ostanak u vlastitom domu.

Ovaj program financira  Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava,  obitelji i socijalne politike.

Sadržaj ovog teksta u isključivoj je odgovornosti GDCK Novi Marof i

ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.