Dan dobrovoljnih davatelja krvi, 25. listopad – održana svečana podjela priznanja

Svake godine 25. listopada obilježava se Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj , na  dan kada je davne 1953. godine u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa Hrvatske.  

Od tada Hrvatski Crveni križ kao utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj promiče dobrovoljno davanje krvi, organizira i provodi akcije davanja krvi, okuplja davatelje krvi, vodi evidenciju davatelja, izdaje potvrde i dodjeljuje priznanja davateljima krvi.

Povodom Dana dobrovoljnih davatelja krvi Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof održalo je u petak , 22. listopada 2021. u restoranu „Ključice“ u Novom Marofu svečanost dodjele priznanja višestrukim dobrovoljnim davateljima krvi kao znak zahvalnosti i poštovanja za njihovu humanost, plemenitost i nesebičnu ljubav prema čovjeku.

Sukladno Pravilniku o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa priznanja dobrovoljnim davateljima krvi dodjeljuju se svakom građaninu koji je kao dobrovoljni davatelj krvi dao krv ili pojedine krvne sastojke , a u razdoblju od 01.09.2020. do 30.08.2021. to je pravo ostvarilo 23 dobrovoljnih davatelja krvi GDCK Novi Marof  i to :

  • Brončani znak za 35 puta darovanu krv – 6 osoba
  • Brončani znak za 50 puta darovanu krv – 7 osoba
  • Srebrni znak za 75 puta darovanu krv – 5 osoba
  • Zlatni znak za 100 puta darovanu krv – 1 osoba
  • Zahvalnicu i plaketu za izvanredan uspjeh za 125 puta darovanu krv – 1 osoba
  • Završnu zahvalnicu za osobe koje zbog zdravstvenih razloga ili godina starosti više ne mogu davati krvi – 3 osobe

Zahvalnice za 1.,5.,10.,20.,25.,30. i 40. davanje  zaključno s 30.09.2021. poštom je primilo 125 davatelja krvi.

Varaždinska županija i DCK Varaždinske županije organizirali su u ponedjeljak 25. listopada 2021. u Županijskoj palači svečani prijem za dobrovoljne darivatelje krvi i predstavnike društava Crvenog križa Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Varaždin , a prisutne je pozdravila i zahvalila im se zamjenica župana Silvija Zagorec.

Svim dobrovoljnim darivateljima krvi čestitamo 25. listopad – Dan dobrovoljnih davatelja krvi .