Program “Podrška na kotačima” – u prvoj polovici provedbe programa pružene 202 usluge

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljenog s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike provodi od 1. veljače 2021. godine  program „Podrška na kotačima“ kojim pruža uslugu besplatnog prijevoza i dostave za osobe starije od 65 godina.

Program se provodi u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Novi Marof, a za prvu godinu provedbe programa odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 119.000,00 kuna.

Uslugu besplatnog prijevoza i pratnje mogu koristiti sve osobe starije od 65 godina s područja djelovanja GDCK Novi Marof koje obuhvaća gradove Novi Marof i Varaždinske Toplice te općine Ljubešćica, Breznički Hum, Breznica i Visoko.

U razdoblju od veljače do srpnja 2021. pružene su 202 usluge , 165 usluga prijevoza i 37 usluga dostave  za 86 korisnika programa, starijih osoba, većinom žena (70%)  te je prijeđeno 7 997 kilometra.

Najčešći razlog korištenja usluge je odlazak liječniku te potreba za  :

  • odlazak u trgovinu, ljekarnu, banku, poštu, tržnicu
  • rješavanje svojih prava na CZSS Novi Marof, HZZO, HZMO i sl.
  • odlazak na groblje, misu

U prvoj polovici provedbe programa „Podrška na kotačima“ uspješno smo implementirali novu vrstu izvaninstitucionalne usluge u lokalnoj zajednici koja prije nije bila dostupna, prilagodili je epidemiološkim mjerama i proširili na uslugu dostave, zaposlili jednu novu osobu – vozača, uspostavili  kontakt centar na koji se korisnici mogu prijaviti za uslugu , a u svrhu evaluacije  uspješnosti programa provodimo  anketni upitnik o zadovoljstvu korisnika pruženom uslugom. Na osnovu dosad prikupljenih rezultata anketnog upitnika zaključili smo da su korisnici iznimno zadovoljni pruženom uslugom ( ocjena 5), većina ih koristi uslugu prijevoza ( 99%) i 100% ih je izrazilo želju i potrebu za nastavkom programa.

Svi zainteresirani  svoj termin za uslugu mogu dogovoriti pozivom na broj telefona 042 611 401 radnim danom od 8 do 15 sati.

Ovaj program financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
Sadržaj ovog teksta u isključivoj je odgovornosti GDCK Novi Marof i
ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.