Program “Podrška na kotačima” – na polovici 2. godine provedbe

Gradsko društvo Crvenog križa Novi Marof u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Novi Marof uspješno nastavlja s provedbom 2. godine programa „Podrška na kotačima“ kojom se pruža usluga besplatnog prijevoza, pratnje i dostave za osobe starije od 65 godina .

Svi korisnici programa dolaze s područja djelovanja GDCK Novi Marof, odnosno s područja gradova Novi Marof i Varaždinske Toplice, te općina Ljubešćica, Breznica, Breznički Hum i Visoko i s velikim su zadovoljstvom dočekali 2. godinu provedbe , a pozitivan utjecaj na poboljšanje kvalitete njihovih života najbolje pokazuju rezultati anketnih listića jer su od 40 ispitanih korisnika  svi dali ocjenu 5 kod ocjenivanja mjere u kojoj su pružene usluge poboljšale kvalitetu njihovih života.

Na polovici 2. godine provedbe programa „ Podrška na kotačima“, zaključno s 30. lipnja 2022. ,  unatoč izazovima s pandemijom koronavirusa koja nas prati od početka provedbe program te nedavnim rastom cijena goriva,  pruženo je 165 usluga prijevoza, pratnje i dostave za 136 registriranih korisnika programa  od kojih većina koristi uslugu prijevoza i to za sljedeće potrebe:

  • odlazak liječniku obiteljske medicine
  • odlazak na kontrolu i dijagnostičke preglede u OB Varaždin, Novi Marof ili Varaždinske Toplice
  • odlazak u nabavu namirnica, lijekova, na tržnicu
  • odlazak u banku, na poštu radi podizanja mirovine i plaćanja računa
  • odlazak na HZMO, CZSS Novi Marof, HZZO, HEP i sl.
  • odlazak na groblje i u crkvu

Prema spolnoj strukturi većina korisnika su žene ( 65%), koji žive u samačkim kućanstvima ( 63%), a kao glavne razloge za korištenje usluga programa navode izoliranost mjesta prebivališta, nemogućnost korištenja javnog prijevoza ili taksija ( ograničen broj linija, nemaju novca, zdravstveni razlozi), spriječenost  članova obitelji zbog posla i obaveza , samostalnost u ispunjenju svakodnevnih potreba.

Dosadašnjim aktivnostima u potpunosti su realizirani ciljevi programa i samog Poziva, razvijena je nova izvaninstitucionalna usluga u lokalnoj zajednici kojom se uvelike unaprijedila kvaliteta života korisnika programa, starijih osoba, omogućila socijalna uključenost, ravnopravan život u lokalnoj zajednici i ispunjenje svakodnevnih potreba,  a istovremeno smanjila izoliranost i osjećaj bespomoćnosti, tuge i usamljenosti te  spriječila prerana institucionalizacija.

Svi  zainteresirani svoju uslugu mogu dogovoriti pozivom u Kontaktni centar na broj telefona 042 611 401 radnim danom od 8 do 15 sati.

Ovaj program financira  Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava,  obitelji i socijalne politike.

Sadržaj ovog teksta u isključivoj je odgovornosti GDCK Novi Marof i

ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.